Vandaag wordt er volop aandacht gevraagd voor de klimaatcrisis en de boodschap afgegeven dat er serieus meer actie ondernomen moet worden om onze planeet leefbaar te houden. Met de klimaatstaking. Maar ook vanuit MO. Iris Weijman schreef er een artikel over. We horen graag jouw visie erop! mindfulnessatwork klimaatstaking

Vandaag is de algemene, wereldwijde klimaatstaking. Een super duidelijk signaal dat afgegeven wordt!

Het is overduidelijk dat we als mensheid onze rol die we in het geheel innemen eerlijk onder de loep moeten nemen. En dan zullen we andere keuzes en afwegingen willen maken. Of je nu net zoals de meeste (klimaat)wetenschappers geheel overtuigd bent van de invloed van de mens op het klimaat of dat je sceptisch bent. Want wie wil nu dat naast de klimaatverandering de luchtkwaliteit steeds verder achteruit gaat? Wie wil dat dieren en wijzelf plastic eten, drinken en inademen? Wie wil dat de bodem straks zo uitgeput is dat er weinig voedzaams meer op te verbouwen is?

Het is de hoogste tijd voor dappere en duidelijke keuzes om de planeet, onze planeet, leefbaar te houden. We vragen acties van de overheid. Het vraagt tegelijkertijd ook acties van bedrijven en onszelf!

Maar hoe en wat? Heeft het zin wat ik doe? Ken je de angst en machteloosheid? De interne klimaatdepressie? Als je echt stil staat bij wat er gaande is? Ik wel in ieder geval. En dat kan je lam slaan, maar uiteindelijk ook gedreven aanzetten tot doen wat nodig is en wat ook kan. Dat is een proces en ook voor mij kostte dat wel wat tijd, zeker op professioneel vlak. Want ook al maak ik, stap voor stap, in mijn privé situatie compleet andere afwegingen dan vroeger, ik wil heel graag met mijn werk ook iets bijdragen.

Als mindfulnesstrainer kan ik een bijdrage leveren. Want alleen focussen op technologische oplossingen gaat niet werken zonder bewustwording, een andere blik en ander gedrag. Ik geloof namelijk oprecht dat bewustwording helpt. Door een open, geïnteresseerde houding, verbinding te ervaren met de natuur, door je waarden te doorvoelen en door te vertragen bouw je mee aan een andere, bewustere maatschappij. Je stapt uit de automatische piloot. Aandacht en voelen is dan nodig. Beseffen wat er gaande is, ook al is dat helemaal niet fijn om bij stil te staan. Daar toch de moed voor opbrengen en je dan ook realiseren dat jouw acties en keuzes invloed hebben.

Maar alleen stilstaan en voelen en misschien wel gedeprimeerd raken helpt niemand verder. Er is ook optimisme nodig en bereidheid om een verschil te maken. Want dan gaat er daadwerkelijk iets stromen en volgt er bewuste actie. Richting een mooie wereld die toekomst heeft voor volgende generaties en voor onszelf. Richting meer harmonie en een gezond evenwicht. Wie wil dat niet??

Bij MO Werkverlichting (Nederlands Netwerk van gecertificeerde Mindfulnesstrainers in Organisaties) heb ik een groep collega’s waarmee ik deze bewustwording deel en de passie en gedrevenheid om een bijdrage te willen leveren. Om bewustwording en aandacht te trainen en ook om actie en optimisme teweeg te brengen. MO biedt al allerlei mindfulness-based trainingen, coaching en op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van een module om te werken aan sociale en duurzame bedrijven.

Dus als je wilt sparren of wil weten hoe mindfulness een rol kan spelen voor jouzelf, je medewerkers en voor een (nog) bewustere toekomstgerichte organisatie, neem dan vooral contact op!

No alt text provided for this image

Iris Weijman is psycholoog en partner, trainer en coach bij MO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *